Arıza İşlemlemleri

12. TEKNİK SERVİS SÜRECİ

Teknik Servis süreci Destek(Santral) süreci ile bağlantılı olarak çalışmakta ve süreç CRM programına açılan servis kayıtları ile başlamaktadır.  Sıklıkla Servis kayıtlarını genel olarak aşağıdaki şekilde listeleyebiliriz:

1. Programın açılmaması sorunu. Bağlantı hatası veriyor. İkinci bilgisayar veriyorsa bu hatayı ana bilgisayarın IP’si kontrol edilir.  (denetim masası ağ ve paylaşım merkezi Ana pcnin güvenlik duvarı kapalı olmalıdır . Bilgisayar adıyla bağlantı yapılırsa IP no ile bağlantı yapılmamış demektir. Bu durumda ana bilgisayarın güvenlik durumunun kapalı olması yeterlidir.

2. Bilgisayarın çökmesi sonucu müşteri bilgisayarına bağlanılıp tekrar Barkopos kurulumunun yapılması.  (Windows kaynaklı problemler müşterinin bilgisayarcısı tarafından çözüldükten sonra eski harici destekten yedek alınıp yeni bilgisayara kurulum, lisans alma ve yedek yüklemesi yapılır.  Şubeleri olan merkez bilgisayarı çöktüyse WEB SERVİS ayarları C den klasör olarak yedek alınır.  Yenisine kurarken Windows Information Service yeniden kurulum yapılır.

3. Faturalardaki seri no tekrarı sorunu. (E-fatura)IBM fatura entegratöründe aynı seri no ile kesilen faturalardan ikisinden bir tanesini gönderir.  Barkpostan baktık e-fatura mı e-arşiv no bakılır.  IBM’ entegratörden fatura no’larda çakışılanlar tespit edilir, bakılıp fatura durum kodu:1300 olan fatura gönderilmiştir;1163 ise gönderilmeyen hata veren faturadır.  E-fatura durum sorgula Barkopos’tan bakılır.  O işlem iptal edilip yeni satış faturası kesilir.  Bizim IBM Entegratöründe sorun varsa 1195 sorunu verir. Servis kapalı oluyor,Barkopos üzerinden yeniden gönderilmesi lazım. 1215 karışı tarafın entegratördünde hata veriyor. GIB 4 defa göndermeyi deniyor yine entegratör kapalıysa yine gitmezse Gıb ten tekrar gönderilmesi gerekiyor. (aynı anda fatura kesilmesi,IBMentegratörinde sorun olabilir. Biz IBM entegratöre göndeririz GİB’e IBMgönderir. IBM firmanın e-faturalarını saklar.

4. E-fatura iptali e-FATURA kesildikten sonra 7 gün geçtiyse iptal edilemez. Firmaya iade kesilmesi gerekiyor. Mali mühür bilgisayara indirilir,Java da kullanımında gerekli. GiB’İn e-fatura iptal portalınıindir. Fatura iptal talebinde bulunabilir veya gelen  fatırano,meblağ,malimühşifresi,akıllı kartın işlemcisi(akis )gir iptal talebi gönder. Mlaimühür girip gelen talepleri görüntüle ile görülür.

E-ARŞİV faturaysaıbmentegratöründen gönderilen faturalar veya fatura no kopyala e-arşiv fatura iptal et deyip iptal ediliyor. (İlk kez ararsa firma nasıl yapılacağını bilen birine ya da muhasebecilerine öğretir. )

5-SYNC kurulumu:Şubeden merkeze veri aktarımı için kullanılan SYNC programı kurulurken merkezin ana  bilgisayarının dış IP’si sabit olmalıdır. (IP nedir. com’danbakılır. İnternetimizin müşteri hizmetleri yapar, talep üzerine ),iç IP de sabitledik. Bir de merkezin ana bilgisayarında port açılmalıdır,işlemler yapılabilsin diye.  İşlem tamamlanınca şubedeki bilgisayarına kurulup SYNC ile veri aktarımı yapılabilir.

 

,

SYNC KURULUM İŞLEMLERİ

5. 1. Intenet Information Service(IIS)Kurulumu: (Merkez Bilgisayarda)

Denetim masasından Program ekle /kaldır kısmından sol taraftan Windows özellikleri aç/kapa kısmından IIS sekmelerinde ftp sunucu hariç sekmelere seç ve onayla deyip kurulur.

5. 2. FTP(File transfer program)den BarkoposWeb Servis indirilir.  Nereye kurulacaksa (C’nin içindeki inetpubklasörüneya da D’ye kurulabilir. )Barkopos içindeki DLL’ler (dosya ekleri) WEB SERVİSİ içindeki bin klasörüne atılır.

5. 3. IIS AÇILIR web site ekle deyip isim verilir.  Oluşturduğumuz klasörün (c ya da d’deki) yolunu seçeriz.  Bağlantı noktasına verilecek port yazılır. (Örnek port 1425)

5. 4. Modem üzerinden port yönlendirme (Modemin arayüzüne giriş yapılır. )

Google’a 192. 168. 1. 1modemin arayüzünde BU IP ile girilir. Kullanıcı adı-şifre girilir. Modem – arayüzü (NAT) diye de geçer,onun içindeyken bilgisayarın iç IP’Sİ sabit olacak ve buraya daha önce verilen port no girilir.

5. 5. Portun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için Google’a port-check yazılır. Oluşturduğun port numarası girilir. Close yazarsa IP için, firma müşteri hizmetlerini arar ve dış IP’sinin sabitlenmesini talep eder.  Eğer Open yazıyorsa işleme devam edilir.
(Buraya kadar RENTPOS kurulumu ile aynıdır. )
Barkopos’a gelip şube açılışı yapıyor.  Şube ayarlarından açılı yapılır.  Barkopos---Menü—Departman kullanıcı adımları takip edilerek şube için yeni kullanıcı açılır.  Menü---Depo deyip Barkopos içinde yeni depo açılır.  Şube için menü—finansa gelip nakit ve kredi kartı için kasa açar.

5. 6. Şube bilgisayarına geçilir. Merkezde açılan şube,depo, kasa ve kullanıcı Id’leriMerkez bilgisayarın Barkopos’undadata(SQL)içine entregrasyon kodu olarak yazılır.
5. 7. Şubede barkomatik. comdan SYNC indirilir. Şubenin bilgisayarında program ayarlarına gelinir. Yerel ayarlar entegrasyon kısmına kullanıcı adı, şifre belirlenir. Servis yoluna merkezin dış IP’si ve seri port yolu yazılır.
5. 8. SYNC’ye giriş yapılır. Evrakları merkeze gönder denir. kullanıcıbilgişlerihaatalıdişye uyarı verir. Buna gidip merkezde web servis klasörüne Ayar. ini diye klasör oluşturuşturlmuş oluyor ve içine şubedeki kullanıcı adı ve şifreler buraya yazılıp kaydedilir.  Hatada lisans bulunamadı hatası verir. Merkezdebarkoposu klasöründe C’de sistem 32 içinde  inet. srv var onun içine kopyala. Yine hata verir. Merkezin şirket adı yazılır. Tekrar şubede evrak gönder, Yine ayar.ini şubenin adı yazılır. IIS bir kere restar tedilir. SYNC kullanımına artık başlanabilir.

RENTPOS KURULUMU(Telefondan Barkopos’a bağlanmak için kurulan programdır. )

RentPos’ta hesap oluşturulur.  Rentpos. net’tenRentpos’takullanıcı kaydı açıldıktan  sonrabize firmaya özgü bir kayıt noverir. Hesabım kısmına Dış IP. ,Port Bağlantı Noktası,kullanıcı adıve şifre yazılır.  Herhangi bir Rapor gönder dendiğinde hata verecektir. Bu durumda SYNC kurulumunda 5. 8.  Maddede yazılanlar uygulanarak işlemi tamamlanır ve RENTPOS kullanıma açılır.

7. Müşteri Şubeden merkezde oluşturulan fiyat listelerini SYNC’ de güncelleme yapmadıkları için görememiş.

8. Ek kullanıcı için PC kurulum işlemi talebi(Uzaktan bağlantı ile gerçekleştirilir. ) Müşteri bilgisayarına bağlanılıp kurulum yapılır ve lisans verilerek işlem sonlandırılır. (Bu talep ile Zeynep Hanım ve Hüseyin Bey ilgilenmektedir. )

9. Terminal Bilgisayar (Şube Bilgisayarı) ile Ana Bilgisayar Arası Bağlantı Hatası:Şubedeki bilgisayar merkezdeki bilgisayara veri alışverişi yapmakla ilgili bağlantı sorunu yaşadığında önce ana bilgisayarın denetim duvarı kapatılmalıdır. Ana bilgisayarın IP'si değişmiş mi diye kontrol edilir.  Ağ---Paylaşım kısımlarına terminal bilgisayardan girilerek Ana bilgisayardakiyle IP adreslerinin aynı olup olmadığı kontrol edilir. IP adresleri uyumluysa SYNC üzerinden bağlantı hatasının neden kaynaklandığı incelenerek soruna müdehale edilir.

10. Carideki hareketlerle merkezdeki hareketlerin farklı görünmesi sorunu.  Barkopos' ta güncelleme yapılmasını gerektirir.  Bazen de SYNC kaynaklı oluşur. (Zeynep Hanım & Hüseyin Bey)

11. Açık Pazar Entegrasyonu talebi.  (Açık Pazar Entegrasonu müşterinin mağaza üzerinde yaptığı satışlara ek olarak Barkopos ile bağlantılı olarak n11,hepsiburada,trendyol,hepsiburada gibi plaftormlarda internet satışı yapmasını sağlar.  Bu entegrasyon müşteriye özel Admin paneli açılması ile sağlanır. Admin paneline tüm bu internet platformları üzerinden gelen siparişler düşer ve Barkopos’tan ilgili ürünler için stok kontrolü yapılarak Admin’den siparişe onay verilir. Satış faturası Barkopos’a düşer. Evrak bilgileri içerisine n11’den sipariş no,kargo bilgileri ve kampanya kodu doğrudan gelir. Kargo paketlenirken üzerine kesilen satış faturası ve Adminden alınacak n11 satışın kargo şablonu yapıştırılır.  Çalışılan kargo Aras Kargo ise ürün kargoya  teslim edildikten kargo takip no da evrak bilgilerine otomatik düşer. Admin paneli tüm bu işlemlerin senkronize olarak yürütülmesini ve takip edilebilmesini sağlar. Aynı zamanda Admin üzerinden Barkopos’la bağlantılı internet sitesi/n11 fiyatları düzenlenebilir,ürün açıklamaları ve resimleri eklenebilir.

12. Program yedeklerinin bulutta tutulmasını isteyen müşterilere teknik servis yardımcı oluyor. Bulut hizmetinden yararlanma karşılığında müşteri bize belirli bir ücret ödüyor. Buluttaki veriler SQL programı yardımıyla internet ortamında bizim server’ımızla bağlantılı olarak yedeklenir.

13. Sabah iş yeri açılşında terazide tartım yapılmak istendiğinde kg. olarak göstermiyor. Bu durumda önce  teraziyle bilgisayar arasındaki Com. bağlantı kablosu kontrol edilir. Sorun yine de çözülmezse Barkopos üzerinden bağlantı ayarları kontrol edilir. (Bu sorunla Berkin Bey ilgilenmektedir. )

14. Yazıcının yeri değiştirildikten sonra yapılan satışın fişi kesilememesi sorunu.  (Bu sorun,Stok---Ürün Ekle---Barkod----Barkod yazdırma&Fiş Kesme kısmındaki ayarlardan yazıcıyı seç ibaresi işaretlenerek çözülür. Baştan kurulum yapılması durumunda müşterinin bilgisayarındaki Barkopos kurulum dosyasına yazıcının Driver dosyası eklenir.  Yazıcının IP numarasının bilgisayarla eşleştirmesi sağlanır. Artık Barkopos’ta bu yazıcı görünmeye başlar. Barkopos’a yazarkasa,terazi entegrasyonu yapılırken de benzer bir yol izlenir.

14. Müşterilerde  kullanıcı rollerinin düzenlenmesi ve kısıtların eklenip kaldırılması(Kullanıcı yetki kısıtlaması işlemi Müşterinin yönetici bilgisayarına Barkomatik Destek aracılığıyla uzak masa üstü bağlantısı yapılarak “Ayarlar” kısmından gerçekleştirilir. )

15. Etiket dizaynı talebi.  Bartender üzerinden müşteri bilgisayarına bağlanılarak yapılır.  (Berkin Bey bu taleple ilgilenir. )

16.  Yazarkasadanalınan Z raporunun "0" çıkması. (Sistem Saat 12'den sonra Z Raporunu vermez. Müşterilerimize Hugin’iarayıp geçmişe yönelik Z raporu alabilecekleri bilgisini veririz. )

17. Terazi kalibresi sorunu. Talepte bulunan müşterilere yerinde hizmet verilir. (Bu soruna Berkin Bey yerinde çözüm getirir. )

18. Barkopos'ta kısa yol tuşlarına ekleme yapılması, tuş boyutlarının ayarlanma yapılması talebi.

19. Fiş yazıcıyı bizim bayimizden alan müşteri,başka bir program ile fiş yazıcıyı kullanmak istiyor. Ancak program ile fiş yazıcıyı kurmakta sıkıntı yaşamış. Aslında sorunu kendi bilgisayarcısıyla çözmesi gerekirken bizden destek istedi,sorunu Teknik Servis çözdü.

20. Stokların güncellenmesi konusunda destek isteyen müşteriler oluyor.

21. Kurulum sonrası program kullanımı ile ilgili bilgi almak için arayan müşteriler olmakta.

22. Alış faturasında alış fiyatlarının sıfır gelmesi SYNC üzerinde yaşanan bir aksaklıktan meydana gelebilir.

23. Stok değeri sıfırlama nasıl yapılır sorusu üzerine açılan servis kaydı Barkoposta Ayarlar---Parametreler---156 no'lu parametre etkinleştirilerek çözüldü.

24. Barkopos programının donması sonucu satış işleminin gerçekleştirilememesi sorunu.

25. Müşteri stok kartını hem satış işleminde stoktan ürün çıkmak için hem de gider fişi olarak göstermek istediğini söyledi.

26. SYNC'nin çalışmadığı için veri aktarımında sorun yaşandığı belirtiliyor.

27. Sistemden bilgi fişi alınamaması sorunu.

28. Müşteri,siparişin satış faturasına nasıl çevrildiğini soruyor.

29. Bir ürünün stoktaki miktarının sıfırlanmaması ve yeni deponun sistemde nasıl oluşturulacağının öğrenilmek istenmesi.

30. Sistemden bilgi fişi alınamaması sorunu. (Sorun,arama kayıtları yeniden oluşturularak çözülür.

31. Barkopos’un cep telefonunda kullanımı için RentPos kurulum talebi.

32. Personelin bir ürünün fiyatını değiştirebilmesi yönetici bilgisayarından onaya bağlanması talebi. (Ayarlar—Program Ayarları---Parametreler---Genel Parametre---176. madde ile aktif edilerek talep yerine getirilir. Bu parametre pasif edilirs otomatik fiyat değişimi açık hale getirilir. )(Bu işlemi Zeynep Hanım & Hüseyin Bey yapmaktadır.

33. Fatura kesildikten sonra sistemde bakiye yanlış görünüyor.  Bakiye hesaplanması ile ilgili SQL’e kodla müdahale edilir.
34. Sistemde yapılan işlemin görülememesi sorunu.
35. Sistemde satış faturalarından bir tanesi görünmüyor.  
36. Sistemdeki grup Id’lerinde karışıklık olmuş.  SQL üzerinde ürün gruplarınınId’leri değiştirildi. (Update ürünler set Grup Id=29 where Grup Id=26 kodu ile değişim yapıldı)

37. Select from cari hesap hareketleri where evrak hareketleri Idnoile SQL’de Barcopos’ta görülemeyen işlemler aranır. (Şubeden merkeze gitmemiş olan Z raporu için aradılar. )